Selecteer Pagina

Burgerinitiatief Woudenberg – ” Je staat nooit alleen ”.

Burgerinitiatief Woudenberg  – ” Je staat nooit alleen ”.
Advertentie

Hulporganisatie komt met levenslied over armoede (video)
Een Nederlandse hulporganisatie die zich richt op armoedebestrijding heeft een single uitgebracht over het thema armoede.
Het nummer is ingezongen door de artiesten Frank Verkooyen en Dave Groenendijk. Die laatste groeide op in een gezin dat moest aankloppen bij het Leger des Heils.
Het lied werd 25 oktober 2019 jl. gepresenteerd.

Initiatiefnemer van het muziekproject is Jacco van den Essenburg, oprichter van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg, een armoedebestrijdingsorganisatie in het gelijknamige dorp bij Amersfoort.
Van den Essenburg, 49 jaar, was succesvol ondernemer. Totdat hij twee auto-ongelukken kreeg – een keer door een kapotte auto, de tweede keer door een black-out – en in 2014 zijn rijbewijs moest inleveren.
Hij werd 100 % afgekeurd. Hij besloot zich daarna in te gaan zetten voor mensen onder de armoedegrens in de regio Amersfoort en richtte ,Stichting Burgerinitiatief Woudenberg’ op.
Inmiddels zetten 25 vrijwilligers zich er zes dagen per week voor in en zijn de afgelopen drie jaar circa twaalfhonderd mensen geholpen.
De organisatie werd vorig jaar genomineerd voor een aanmoedigingsprijs van ING en werd dit voorjaar op het Binnenhof uitgenodigd door Kamerlid Gijs van Dijk.
Het parlementslid wilde bijgepraat worden over armoedeproblematiek in de praktijk. De aanvragen bij de stichting komen zelfs uit Amsterdam.
,,Dit lied is een nieuwe manier om de boodschap uit te dragen dat je je niet hoeft te schamen voor armoede. En dat je niet de enige bent die ermee zit’’, aldus Van den Essenburg.
,,Er zijn veel mensen onder onze doelgroep die Nederlandstalige muziek waarderen.
Dit is een andere manier om hen een hart onder de riem te steken – en natuurlijk om Nederland te laten zien dat dit probleem bestaat. Want er is ontzettend veel schaamte rondom dit thema.’”
Zanger Dave Groenendijk, ambassadeur van de Stichting Burgerinitiatief Woudenberg, is het met hem eens. Als kleine jongen belandde hij met het gezin waarin hij opgroeide bij het Leger des Heils.
Thuis waren er nauwelijks meubels. ,,Inmiddels zit ik niet meer in die situatie – maar ik voel me enorm verbonden met mensen die hetzelfde meemaken als wij toen’’, aldus Groenendijk.

Groenendijk en de bekende Brabantse volkszanger Frank Verkooyen – die het nummer componeerde – werkten onbezoldigd mee aan ,Je Staat Nooit Alleen’.
En ook tekstschrijver Frank Berghuis vroeg niets voor zijn bijdrage aan het lied. ,,Een opvallende productie’’, aldus muziekexpert Jim Hoogendorp.
Hij is hoofdredacteur van het online magazine behindthestars.nl, dat bericht over trends binnen de Nederlandstalige muziek. ,,Over armoede wordt niet veel meer gezongen, dat gebeurde vooral in de jaren zestig.
En nog iets recenter; door Frank Boeijen met het nummer ‘Woede van de Armoede’, uit 1997. Maar tegenwoordig gaat het bijna altijd over de liefde.
Misschien zegt dit nieuwe nummer wel iets over de tijd waarin we leven.’’ Ondanks de hoogconjunctuur waarin Nederland zich momenteel bevindt wordt armoede een prominenter thema.
Terwijl het absolute aantal mensen dat in armoede leeft licht daalt, groeit daarbinnen de groep die langer dan vier jaar in de materiële problemen zit.
Het CBS becijferde volgens de laatste rapportage dat er in 2017 227 duizend huishoudens al minstens vier jaar achtereen van een laag inkomen rondkomen. Dat waren er 6 duizend meer dan in 2016.

Dank aan Jeanette de Wit