Selecteer Pagina

Daantje – Horen, Zien, Zwijgen

Daantje – Horen, Zien, Zwijgen
Advertentie

Daantje Lurks, finalist van het programma ‘Bloed, Zweet en Tranen’, na 10 jaar weer te zien op televisie en komt na lange tijd weer met nieuwe single ‘ Horen, Zien, Zwijgen.

Volkszangeres Daantje Lurks (59) uit Dordrecht doet mee aan Holland’s Got Talent. Tien jaar na haar tv-debuut is de horecaonderneemster vanavond opnieuw op televisie te zien. ,,Het begon toch weer een beetje te kriebelen.”

In haar restaurant in buurtschap Willemsdorp, bij Dordrecht, lachen de foto’s en portretten van André Hazes je toe. ,, Hij is mijn grote held. De inhoud van zijn liedjes klopt altijd en veel mensen herkennen zich hierin,” vertelt Daantje, met onvervalst Amsterdams accent. Als klein meisje zong ze de nummers van André Hazes al, in de cafés van haar vader, De Dolle Olifant en De Avontuur, die beide in Amsterdam lagen. ‘s Avonds werd Daantje wel eens gewekt door haar vader om te zingen. Ze genoot toen volop van de aandacht. Op zulke avonden begeleide haar vader haar op een drumstel en werd ze door Willem Mayer met accordeon begeleid. Daantje kan zich nu niet voorstellen dat deze situatie ‘normaal’ was. Ze zou zoiets nooit met bijvoorbeeld haar kleindochter doen. Ze zong toen voornamelijk Amsterdamse nummers van bijvoorbeeld de Zangers Zonder Naam. Later, toen André Hazes bekent werd, zong ze nummers van hem. Nog steeds zingt ze zijn nummers graag. Het leverde haar de bijnaam ‘Vrouwelijke André Hazes’ op. Tien jaar geleden deed Daantje al een keer mee aan een talentenshow, die haar landelijke bekendheid opleverde. In het SBS6-programma Bloed, Zweet en Tranen gingen André Hazes junior en Roxeanne Hazes op zoek naar de nieuwe volkszanger van Nederland. Daantje schopte het tot de finale. Na het avontuur bij Bloed, Zweet en Tranen, stortte ze zich op haar andere droom: het runnen van een eigen horecazaak. Zo belandde ze in 2018 in Dordrecht, waar ze eens een mooi pand had gezien toen ze in de buurt moest optreden. Ze begon er eetcafé Bij Daan en maakte er later een visrestaurant van. Doordeweeks zingt ze in haar eigen zaak – ‘mijn microfoon hangt altijd klaar’ – in de weekenden treedt ze nog regelmatig op. Ondanks haar teleurstelling over Bloed, Zweet en Tranen besloot Daantje toch ‘ja’ te zeggen tegen Holland’s Got Talent. ,,Ik wilde eigenlijk helemaal niet mee doen. Ik ben inmiddels 59. Dan zit je niet meer te wachten op al die toeters en bellen om je heen.’’ Maar de nieuwsgierigheid won het en toen ze eenmaal weer terug in de studio in Aalsmeer was, besloot ze het erop te wagen. ,,Alles begon weer een klein beetje te kriebelen.’’ Ook niet onbelangrijk: ,,Mijn kleinkinderen vinden het gewéldig dat ik meedoe. Ze vinden mij een super oma.” Op de dag van de uitzending komt ook haar nieuwe nummer ‘Horen, Zien, Zwijgen’ uit.

De titel verwijst ook naar haar tv-debuut van tien jaar geleden. ,,Ik kan best een grote mond hebben. Dat heeft me wel eens in de weg gezeten, ook toen bij Bloed, Zweet en Tranen. Dat is me niet in dank afgenomen.’’ ,,Mensen vragen nog steeds ‘Ah Daan, ga weer zingen.’ Dat ik nu voor Holland’s Got Talent gevraagd ben, vind ik hartstikke leuk. Ik ga het nu anders doen. Ik zeg niet dat ik overal ‘ja en amen’ op zeg, dan zou ik Daantje niet zijn. Maar ik ga eerst nadenken voordat ik iets zeg. Het heeft geen zin om je druk of kwaad te maken over bepaalde dingen. Soms is het beter om te zwijgen. Je bent nooit te oud om te leren. Wie weet wat het me brengt.’’
De uitzending waar Daantje aan mee doet, is vanavond 6 oktober om 20:00 uur te zien op RTL4. Hoever ze deze keer komt, mag ze niet verklappen. ,,Iedereen moet maar lekker gaan kijken.’’

Bron vermelding: Lisa Reget AD De Dordtenaar
Met dank aan: Ilske Helleman