Selecteer Pagina

De Suskes – Vrolijk Kerstfeest

De Suskes – Vrolijk Kerstfeest
Advertentie

De Suskes in een trio bestaand uit: Sipke de Boer-Zang/Bas, Sytse Haima-Zang/gitaar en Wouter Bouma-Drum/zang. De band is opgericht in 2009. De eerste elf jaar werd de complete ritmesectie gedaan door Koos Keus, maar in 2020 werd hij vervangen door Wouter. Ook heeft Sipke toen de keuze gemaakt om de basgitaar te bespelen i.p.v. de gitaar.

Na vooral veel covers te hebben gespeeld, wordt er steeds meer eigen werk aan de setlijst toegevoegd. Dit resulteerde in oktober 2019 in het plattelandshitje ‘Boeren aan de macht’, wat uiteindelijk het lijflied werd tijdens het boerenprotest in 2019. Dit nummer heeft inmiddels al 1 miljoen streams op Spotify. De andere agrarische hit ´Melken doe je zo´ is inmiddels ook de 1 miljoen views voorbij op YouTube.

Sipke en Sytse schrijven eigen nummers aan de lopende band en brengen ook met regelmaat solowerk uit, meestal in de Friese taal. Maar als er iets in het Nederlands wordt geschreven, dan gaan de heren luisteren of het eventueel geschikt is voor De Suskes.

Sipke wordt helemaal blij van kerst, terwijl Sytse er niet zoveel mee heeft. Het staat al jaren op zijn bucketlist, om ooit een kerstliedje te maken, maar elk jaar was het van: ‘Oh ja, het is ook alweer bijna kerst.”  Maar September 2021 had hij een gedeelte van een tekst in zijn hoofd, die het positieve gevoel van kerst goed uitdrukt. Ook in de vervelende tijd die we met z’n allen hebben gehad en de behoefte aan menselijkheid, gewoon een knuffel en een zoen. Probeer een beetje om elkaar te denken en niet alleen met kerst, maar ’t liefst het hele jaar.

Als dat niet kan, zou het misschien verstandig zijn om 365 dagen per jaar kerstmis te vieren.

Sipke ging aan de slag met de tekst, schreef een pakkende melodie en maakte een demo, die naar de andere Suskes werden verzonden. In de weken erna werden alle midi instrumenten stuk voor stuk vervangen door echte instrumenten, te beginnen met de drum. Het was gelijk Wouter zijn debuut in de studio. Samen met Dirk-Lennart Hogeveen (Vangrail) en Anne-Symen Abma (Joop Obama & the Presidents), werd de drumpartij ingespeeld. De week erna werd de baspartij en de gitaarpartijen inclusief kerstbelletjes toegevoegd en hoppa de nieuwe Mariah Carey of Wham is geboren, maar dan in het Nederlands natuurlijk. Vrolijk kerstfeest ademt de sfeer van een kerstliedje en het heeft alles in zich om een kerstklassieker te worden. De Videoclip werd in en rondom de oude Dorpsdiscotheek ‘Frisia’ te Schraard opgenomen. De ‘kleine’ inbreker uit de Kerstfilm ‘Home alone’, werkte ook belangeloos mee aan de clip.

Met dank aan: Annerike van de Straat