Selecteer Pagina

Gerard Rinsma – De Lêste Ear

Gerard Rinsma – De Lêste Ear
Advertentie

Gerard Rinsma is naast zijn beroep als dominee van de protestantse kerk door de jaren heen ook als singer-songwriter actief. Zijn eerste solo cd uit 2009 (Remaster 2016) ‘In Minske Sin’ werd door de regionale pers lovend gewaardeerd; zijn samenwerking met de rockband Grace (2017) resulteerde in een goede ontvangen
cd met daarop 18 in het fries vertaalde songs uit de TOP 2000 en binnenkort is hij als singer-songwriter volop te horen op zijn nieuwe cd ‘It allerbeste dan mar! (het allerbeste dan maar!)’. Hoewel bij gelegenheid hij uitstapjes in het nederlands heeft gemaakt, is hij door de jaren heen zijn moedertaal – het fries – trouw gebleven.

De lêste ear is de nieuwe single van de ‘zingende dominee’ Gerard Rinsma, waarbij hij zich voor de tekst liet inspireren door het vroege werk van Bob Dylan en door The Byrds. Het nummer heeft dan ook die herkenbare sound van de sixties. Maar wie de tekst volgt, zal merken, dat de song een bijtende ironie bevat, zoals ooit Dylan zijn pen in azijn gedompeld hield bij het schrijven van Positively 4th street uit 1965.
Hoewel Gerard Rinsma de tekst van deze song al veel eerder schreef, lijken zijn woorden bijna profetisch te
zijn geweest; in het programma ‘Uitgepreekt’ van de EO vertelde hij onlangs wat het ontslag als predikant van de protestantse gemeente van het friese Goutum (onder de rook van Leeuwarden) hem had gedaan.
Kwamen in het interview vooral zijn verdriet en pijn naar voren, in deze nieuwe song klinken met name zijn verontwaardiging over zijn ontslag en ontgoocheling over de kerk door. Gerard zelf zegt over het lied:
“Als iemand mij ooit de laatste eer wil gaan bewijzen, dan volgen in dit lied een paar instructies; een waarschuwing voor ieder, die mij de hemel in wil prijzen: bespaar me jullie hypocrisie:
ik weet hoe blij jullie zijn, nu ik voorgoed zal zwijgen”.

Met dank aan: MuziekPromotor