Selecteer Pagina

Sam Aandewiel – Ga maar staan

Sam Aandewiel – Ga maar staan
Advertentie

Op verzoek van de Vlinderboom schreef Sam Aandewiel ‘Ga Maar Staan’, een nummer over zinloos geweld. Pas nadat hij het geschreven had,ontdekte de Tilburgse singer/songwriter dat detekst ook betrekking had op het leven van zijn gezin. Het sluit een moeilijk periode af na de geboorte vanzijn zoon, twee jaar geleden. ‘Het gaat over hoe wijnaast onze geliefden gaan staan, als het leven evenanders gaat dan we hadden verlangd.’ Het nummerverschijnt deze week op single. 

Sam Aandewiel hoefde er geen moment over na tedenken. Op de vraag of hij een nummer wildeschrijven voor de Vlinderboom reageerde hij meteen positief. De Vlinderboom is een monument voorslachtoffers van zinloos geweld, dat twee jaargeleden geplaatst is aan de Campenhoefdreef in deTilburgse wijk Reeshof. 

Elke vlinder op de boom staat voor een slachtoffer dat door geweld om het leven isgekomen. Aandewiel richt zich met ‘Ga Maar Staan’ tot de nabestaanden, maar ook tot degene die slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld en die het nog na kunnen vertellen.‘ Hoe moedig is het dat zij de kracht hebben om letterlijk op te staan en hun rug weten terecht en, maar ook dat zij opstaan tegen de personen die hun dit hebben aangedaan’, aldus de zanger. 

Al tijdens het schrijven ‘Ga Maar Staan’ merkte Aandewiel dat de tekst ook nog andere laaghad. Zijn ruim twee jaar geleden geboren zoon had geen gemakkelijke start. Niet alleen hij,maar ook het gezin leed eronder. Ongemerkt had Aandewiel ook de gebeurtenissen in zijn persoonlijk leven beschreven. ‘De song bleek multi-interpretabel. Het gaat over zinloosgeweld, maar ook over mijn zoon, over het gaan staan in zijn ontwikkeling, over het rechtenvan zijn rug, kortom over zijn worsteling in de onrustige start van zijn leven. Het is ook eenode aan hem en aan zijn onverwoestbare moeder.

‘Ga Maar Staan’ heeft volgens de zanger dan ook een universele boodschap. ‘Het gaat overons allemaal. Over jou en mij, hoe wij naast onze geliefden gaan staan, als het leven even anders gaat dan we hadden verlangd. Het is bovenal een lied van hoop, want het mooistemoet nog komen!’

Sam Aandewiel is vooral bekend als zanger van de Tilburgse band Het Gebaar, die in 1995 is opgericht. In 2002 scoort de band een bescheiden hit met ‘Als ik jou was’. Najaar 2003 verschijnt het debuutalbum ‘Einde van een nieuw begin’, twee jaar later gevolgd door ‘Meer!’. Daarna wordt het stil. In 2014 volgt een bescheiden comeback. ‘Ga Maar Staan’ is deeerste soloplaat van Sam Aandewiel. Het nummer is opgenomen in de Converge SoundStudio van Marco Mols met Ramon van Dongen, Dennis van de Kamp (beiden Het Gebaar)en singer/songwriter Gerton Govers.
Het nummer verschijnt bij HKM, deplatenmaatschappij die ook de albums van Het Gebaar heeft uitgebracht. 

Met dank aan: Levi Adriaenssens